Sa ore duhet te punosh ne Amerike per te blere nje shtepi

by

in

Sa orë duhet të punojnë amerikanët për të përballuar një shtëpi


Kur është fjala për koston e jetesës në qytete ne Amerike, një rregull i përgjithshëm është se çmimet e banesave janë shumë më të larta në qendrat ekonomike dhe të populluara të vendit, veçanërisht në qytetet përgjatë brigjeve.

Veçanërisht në vitet e fundit, çmimet janë ngritur në qiell në vende si New York City ose San Francisco përmes një kombinimi te ndertimevete shtëpive të reja me kufizime , rritjes së kërkesës, ndryshimeve demografike dhe rregullave qeveritare.

Sipas te dhenave nga HowMuch.net duke krahasuar 97 qytetet më të mëdha në Shtetet e Bashkuara dhe duke përdorur të ardhurat mesatare të familjes kundrejt pagesës mesatare të kredive në çdo qytet, marrim një matës se sa orë duhet të punohet çdo muaj vetëm për të paguar shtëpinë.

Llogaritjet u bene me ndihmen e U.S Census dhe Zillow: Nga te dhenat e regjistrimit të ardhurave të familjeve dhe çmimit mesatar te shtëpive, ndërsa pagesa e  kredive llogaritet bazuar në një afat 30-vjeçar.

Duke përdorur metodën e mësipërme për të krahasuar sasinë e orëve që duhet për të paguar kuoten mujore te kredise, shohim disa kontraste interesante në vend.

Këtu janë 5 qytetet më të shtrenjta në Shtetet e Bashkuara për strehim:

Me rreth 170 orë në një muaj pune normale, njerëzit mesatarisht në këto qytete po shpenzojnë 50% ose më shumë të ardhura të tyre vetëm për të paguar kredite e tyre per banesat.  Më e keqja eshte në New York City dhe Los Anxhelos, ku të paktën 65% e të ardhurave perdoren per shtepite.


Këto qytete qëndrojnë në kontrast të fortë me pesë qytetet më të lira të bazuara në orët e punës të nevojshme
:

Në një qytet si Memphis, TN te merr mesatarisht vetëm 18.4 orë pune në muaj për të paguar kredine. Kjo është vetëm rreth 10% e të ardhurave mujore të familjes.


Pabarazia pergjate bregdetit

Është interesante, megjithëse shpërndarjet bregdetare kanë çmime të larta në krahasim me qytetet në mes të vendit, ato dallojnë shumë kundër njëri-tjetrit. Kjo mospërputhje nuk tregohet domosdoshmërisht në aspektin e renditjes, por më tepër në lidhje me orët aktuale të punës të nevojshme.

Për shembull, Uashingtoni, kërkon më pak se gjysmën e orëve të punës për të paguar një kredi sesa Los Anxhelos apo New York City. Ndërkohë, shpërndarja qendrore e bregdetit perëndimor si Seattle ka nevoje per vetëm 72.8 orë në krahasim me 113.5 orë të Nju Jorkut.

Burimi: visualcapitalist/llotariaamerikane.com/


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *